Javascript must be enabled for the correct page display

Spirituele behoeften van naasten in beeld: Een onderzoek naar de spirituele zorgbehoeften van naasten die meemaakten dat hun familielid vanwege van Covid-19 op de Intensive Care werd opgenomen.

De Vries, Annette Spirituele behoeften van naasten in beeld: Een onderzoek naar de spirituele zorgbehoeften van naasten die meemaakten dat hun familielid vanwege van Covid-19 op de Intensive Care werd opgenomen. Master thesis, Master Geestelijke Verzorging.

[img]
Preview
Text
2021-2022 GV Vries, A. de, Master scriptie.pdf

Download (1MB) | Preview
[img]
Preview
Text
2021-2022 GV Vries, A. de, bijlage bij Master scriptie.pdf

Download (601kB) | Preview

Abstract

Met dit scriptieonderzoek is verkend welke spirituele zorgbehoeften naasten van Covid-IC-patiënten ervaren tijdens en na een IC-opname. Om deze vragen te kunnen beantwoorden is kwantitatief en kwalitatief onderzoek uitgevoerd met respectievelijk 61 en 6 respondenten. De onderzoeksresultaten wijzen uit dat naasten van spirituele zorgbehoeften hadden die gesitueerd zijn in een proces van zingeving, waar de existentiële nood als gevolg van de IC-opname van hun dierbare aan ten grondslag ligt. Er zijn drie spirituele behoeftencategorieën geïdentificeerd om met deze existentiële nood om te kunnen gaan: familieverbondenheid (62,6%), innerlijke rust en vrede (60,8%), en aandacht en positieve bevestiging (48,1%). Aan deze behoeften werd tegemoet gekomen door de aandachtige IC-zorg, de verbondenheid met familie. Naasten definieerden hun behoeften niet als ‘zorg’behoeften en waren zelf actief om mede invulling te geven aan hun behoeften. Door het creëren van dagritme, inzet als contactpersoon voor het ziekenhuis en overige familie, het werken aan een IC-dagboek, de natuur, creativiteit en het zoeken naar verbinding met wat de mens overstijgt. Het hielp naasten om balans te vinden tussen de zorgen om hun dierbare en het dagelijks leven; het deed naasten beseffen verbonden te zijn en er niet allen voor te staan. Naasten noemden ten slotte dat hun ervaringen hadden geleid tot veranderingen die werden uitgedrukt in toegenomen vertrouwen in zichzelf en hun familie en existentiële keuzes om prioriteit te geven aan wat voor hen echt van waarde is.

Type: Thesis (Master)
Supervisors (RUG):
SupervisorE-mailTutor organizationTutor email
Visser-Nieraeth, A.Faculteit GGW, Vergelijkende ReligiewetenschapA.Visser-Nieraeth@rug.nl
Derksen, M.G.Medische Wetenschappen, Paramed.en Psychosoc.vakkenm.g.derksen@umcg.nl
Degree programme: Master Geestelijke Verzorging
Academic year: 2021-2022
Date of delivery: 14 Oct 2022 08:22
Last modified: 14 Oct 2022 08:22
URI: https://ggw.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/686
Actions (requires login)
View Item View Item