Javascript must be enabled for the correct page display

Rituele Werking en Gebed: Ervaringen van Ongebonden Geestelijk Verzorgers met Protestants-christelijke en Islamitische Gebedsrituelen

Westhuis, Annelien Rituele Werking en Gebed: Ervaringen van Ongebonden Geestelijk Verzorgers met Protestants-christelijke en Islamitische Gebedsrituelen. Master thesis, Master Geestelijke Verzorging.

[img]
Preview
Text
2021-2022 RHW Westhuis, A.R. Masterthesis.pdf - Submitted Version

Download (669kB) | Preview

Abstract

Binnen de rituele studies is er in het kader van ‘ritual efficacy’, oftewel ‘rituele werking’, discussie over de nuttigheid en nutteloosheid van ritueel. Enerzijds stellen auteurs dat rituelen een doel en functie hebben, anderzijds ontkennen auteurs dit. Binnen ‘rituele werking’ zijn auteurs veelal gericht op het functionele in plaats van het substantiële van rituelen, terwijl beide aspecten een belangrijke rol spelen in rituelen. Binnen de geestelijke verzorging staat het idee dat rituelen nutteloos zijn onder druk, doordat geestelijk verzorgers hun functioneren steeds meer moeten verantwoorden met meetbare en transparante resultaten. Naast deze ‘doelrationaliteit’ staat binnen de geestelijke verzorging ‘waarderationaliteit’ centraal, waarbij in rituelen de nadruk niet alleen ligt op effecten maar vooral op waarden en inhoud. Dit alles vraagt om een verfijning van het concept ‘rituele werking’, om de complexiteit van de nuttigheid en nutteloosheid van ritueel en het belang van zowel de functionele als substantiële aspecten van ritueel te benadrukken. Om dit concept te verfijnen, wordt in deze scriptie onderzocht hoe ongebonden geestelijk verzorgers de werking van gebedsrituelen ervaren in de begeleiding van patiënten. Dit maakt inzichtelijk hoe gebedsrituelen werken in relatie tot beide rationaliteiten. Bovendien wordt zo de spanning tussen de ongebonden identiteit van geestelijk verzorgers en het uitvoeren van gebonden rituelen duidelijk. Om dit te onderzoeken, is literatuuronderzoek gedaan naar ‘rituele werking’ binnen de ongebonden geestelijke verzorging en zijn ervaringen van ongebonden geestelijk verzorgers met de werking van gebedsrituelen verzameld door middel van negen diepte-interviews. Deze scriptie beargumenteert dat de verfijning van het concept ‘rituele werking’ laat zien dat gebedsrituelen werken door de intenties, functies en effecten van gebeden en dat authenticiteit, rituele competentie en levensbeschouwing belangrijk zijn voor de werking van gebedsrituelen binnen de ongebonden geestelijke verzorging. Zo biedt deze scriptie inzicht in de werking van de rituelen die het meest voorkomen binnen de geestelijke verzorging.

Type: Thesis (Master)
Supervisors (RUG):
SupervisorE-mailTutor organizationTutor email
Mathijssen, B.M.H.P.Faculteit GGW, Vergelijkende ReligiewetenschapBrenda.Mathijssen@rug.nl
Berger, P.Faculteit GGW, Vergelijkende ReligiewetenschapP.Berger@rug.nl
Degree programme: Master Geestelijke Verzorging
Academic year: 2021-2022
Date of delivery: 14 Oct 2022 08:27
Last modified: 14 Oct 2022 08:27
URI: https://ggw.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/683
Actions (requires login)
View Item View Item